תפריט סגור

בכל נסיעה רביעית בממוצע נוסעים כמו "סרדינים" וממצאים ראשוניים נוספים מדו"ח "פרויקט סרדין"

איפה-בוס
ב- 42% מהנסיעות שבוצעו במשך החודש האחרון אין מקומות ישיבה באוטובוס, ו- 23% מהנסיעות אף מוגדרות כמצב צפיפות קיצוני ("סרדין"). כך עולה מהממצאים הראשוניים של מדגם נוסעים שנערך במהלך החודש האחרון במסגרת שיתוף הפעולה בין ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל לאפליקציית התחבורה הציבורית "איפה-בוס". שלא במפתיע, שעות השיא שבין 7:00 ל- 9:00 קוטפות את התואר "שעות הסרדינים"  האולמטיביות עם כ- 30% מהנסיעות שמוגדרות כ"סרדין" ומעל 50% מקרים שבהם אין באוטובוס מקום ישיבה, אך גם בשעות שמחוץ לשעות השיא הסטנדרטיות המצב לא מזהיר.
כך בין 9:00 ל- 11:00 כ- 26% מהנסיעות הוגדרו כנסיעות "סרדין" וסך של כמעט 49% מהנסיעות הוגדרו כנסיעות שבהם אין מקומות ישיבה. מצב לא מזהיר מתקיים בין השאר בין השעות 21:00 ל- 23:00 בהם ב- 21% מהמקרים דווחה צפיפות, וב- 25% מהמקרים הנוספים דווח על נוסעים בעמידה, דבר השולל מכל וכל את הטיעון הנדוש של "חוסר ביקוש" ומראה על תדירות נמוכה מדי, דבר שהארגון טוען זמן רב. באשר למפעיל, מבין המפעילים שיש להם מספיק מקרים שדווחו בתואר "מסיע הסרדינים הלאומי" זכתה חברת "קווים" שמסיעה אוטובוסים צפופים ברמה מסוכנת ב- 31% מהמקרים וב- 35% מקרים נוספים חסרים באוטובוסים מקומות ישיבה. במילים אחרות, בשתיים מתוך שלוש נסיעות ישנם אנשים העומדים במשך זמן הנסיעה! גם מפעילת קווי התחבורה הציבורית, "דן", נוהגת "לדחוס" נוסעים כאשר ב- 30% מהנסיעות יש מצב של צפיפות קיצונית. יחד איתם, מקרי סרדין רבים קיימים גם בחברת הבת של קואופרטיב אגד – "אגד תעבורה". דווקא ב"אגד" המצב סביר עם 15% מהנסיעות בלבד במצב "סרדין" ובמעל 60% מהנסיעות יש מושבים פנויים.
מבין הקווים ה"ידועים לשמצה" מבחינת ריבוי מקרי הצפיפות הקיצונית, שבהם ניתן לציין את הקווים שבין פתח תקווה לתל אביב: 51, 66 ו- 82 ואת הקווים "המתקדמים" של ירושלים: 71 ו- 72 (מרמות לגילה)ייתכן והדבר נובע מריבוי המדוחים הנוסעים בקווים הללו, אך הקווים הללו "ידועים לשמצה" זה מזמן כ"קווי סרדינים" ולכן הנתון בהחלט תואם את המציאות.
בנוסף לנתוני הצפיפות, נבדקו במסגרת הדו"ח נתונים נוספים של הנסיעה באוטובוס. כך ב- 4% מהמקרים שדווחו הושארו נוסעים בתחנה ובעוד 3% מקרים האוטובוס פשוט לא עצר בתחנה. 7% מהמקרים, זהו נתון מדהים, המשקף את רמת השירות לו זוכה נוסע התחבורה הציבורית בארץ. ב- 8% מהמקרים דווח על נהג לא אדיב, נתון סביר בהתחשב בתרבות הנהיגה והעצבים המאפיינים את הנוסע הישראלי. לעומת זאת כנראה שהתרבות העצבנית מתבטאת בנהיגה מהירה או אף פרועה, כפי שדווחה בכ- 6% מהמקרים. ב- 2% נוספים דווחה נהיגה איטית בצורה חריגה. אין ספק שצריך לבצע רענון נהיגה לכמה מהנהגים. באשר למידת ניקיון האוטובוס, בכ- 7% מהמקרים דווח על אוטובוס מטונף.
בנוסף לדיווחים בזמן הנסיעה, מולאו כ- 550 טפסים של נתוני המתנה בתחנה. רק ב- 52% מהדיווחים התחנה אכן מספקת הגנה ראויה, ב- 29% מהמקרים מספקת התחנה הגנה חלקית (אמרנו שלטי פרסומת המוסווים כתחנות אוטובוס של JCDecaux בתל אביב?) ו- 19% מהתחנות לא מגנות כלל. באשר למי שמעוניין לשבת בתחנה לפני ש"יסתרדן" באוטובוס, הרי זה איננו מובטח לו כלל וכלל. ב- 30% מהמקרים דווחו הנוסעים כי עמדו בתחנה בהיעדר מקומות ישיבה, מתוכם ב- 12% נוצר מצב של צפיפות קיצונית בתחנה. מצב של צפיפות יתר בתחנה נפוץ בעיקר בין השעות 13:00 – 17:00 וגם בין 21:00 ל- 23:00 (ככל הנראה בגלל התדירות הנמוכה שמחייבת זמני המתנה ארוכים). נתון זה מעיד אף הוא לא מעט על רמת השירות.
נתונים אלה מהווים פיילוט לשיטת בקרה אלטרנטיבית העושה שימוש ב"חוכמת המונים" ומתבססת על דיווחי נוסעים על תנאי הנסיעה והמתנה בתחנה. משרד התחבורה מקיים כיום בקרה שוטפת על התחבורה הציבורית באמצעות חברת "ריבה". אלא שהדיווחים הללו אינם חשופים לציבור ואף למפעילים, כמות הדיווחים היא מוגבלת ובעיקר שיטת הבקרה הזו עולה לנו המון כסף. 40 מיליון ש"ח לשנה משולמים לחברת "ריבה" על בקרה שאנחנו הנוסעים יכולים לעשות לא פחות טוב ובעלות מזערית!
ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל ו"איפה-בוס" מציעים אלטרנטיבה שפויה, שקופה וזולה לבקרת התחבורה הציבורית. בניגוד לדו"חות של משרד התחבורה ואף של אפליקציות אחרות שאינם שקופים לציבור, אנו מתחייבים לפרסם נתונים גולמיים לכל דורש ולפרסם דו"ח לציבור מדי חצי שנה וכן דו"חות ביניים בין לבין. דו"ח מפורט ראשון יתפרסם במהלך חודש יולי. כדי שתהיה לנו מאסה קריטית של דיווחים החשובה מאוד להגדלת אמינותם, אנו זקוקים לכם. אנא הקדישו כדקה בכל נסיעה כדי לדווח על תנאי הנסיעה באוטובוס על ידי מילוי טופס פשוט בתוך אפליקציית "איפה-בוס", כך שתוכלו להשפיע במישרין על שיפור תנאי התחבורה הציבורית.
קישור להורדה למכשיר "אנדרואיד"
https://play.google.com/store/apps/details?id=il.co.mitug.WhereBus
קישור להורדה למכשיר iPhone
https://play.google.com/store/apps/details?id=il.co.mitug.WhereBus
למילוי טופס דיווח תנאי הנסיעה יש להיכנס לתפריט "בזמן נסיעה"
טופס דיווח תנאי נסיעה באוטובוס מתוקן
למילוי טופס דיווח תנאי המתנה בתחנה יש להיכנס לתפריט חיפוש קווים ולחפש קו
טופס דיווח תנאי המתנה בתחנה
 
מצגת הסבר על הפרויקט של איפה-בוס וארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

12 תגובות

  1. Gali Fialkow

    כל הכבוד על המיזם. ככה אולי סופסוף דברים יזוזו בתחבורה הציבורית.
    אנא המשיכו להפיץ את הבשורה על פרויקט סרדין!

  2. Droriko

    קראתי את הדוח והוא דמגוגי, יכול להיות שבדן יש יותר צפיפות מברוב החברות אבל זאת השוואה לא עניינית, כי ברור שבחברה שמפעילה את הקוים בגולן למשל תהיה פחות צפיפות, פשוט כי בתל אביב יש פי 100 יותר ביקוש מברמת הגולן. השיעור הראשון בסטטיסטיקה הוא שאתה לא יכול לעשות השוואה ולהוציא ממנה את ההקשר, מה גם שמי שאשם בהרבה קוים צפופים(כמו 66 שציינתם) זה רון חולדאי שדאג להוציא מהם את המפרקיות, אבל הכי קל לבוא בטענות לדן.

    • ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

      א. בתל אביב הביקוש גבוה פי כמה מהגולן אבל גם תדירות הקווים גבוהה בהרבה מאשר בגולן
      ב. אם יש צפיפות צריך להגביר את התדירות.
      ג. האשמה היא לא ב"דן" או "אגד" אלא במשרד התחבורה
      ד. הדו"ח רחוק מלהיות מושלם מכיוון שכמות הדיווחים עדיין קטנה מדי. ברגע שיהיו מספיק מדווחים, גם האמינות תעלה

  3. קבל התראות כאשר מזכירים את הפוסט שלךמקבץ לינקים לשבת | עוד בלוג תל-אביבי

  4. קבל התראות כאשר מזכירים את הפוסט שלךחמש דקות ביום שעושות שינוי אמיתי בתחבורה הציבורית | ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

  5. משתמש אנונימי (לא מזוהה)

    חבל שאתם מאפשרים רק להגיב בטלפונים חכמים ולא גם דרך האתר ועושים אותו נגיש
    לעיוורים המשתמשים הרבה בתחבורה ציבורית
    ביום יום ולא כולם משתמשים בטלפונים חכמים.
    כדי להנגיש את האתר אפשר להתייעץ עם נגישות ישראל.
    תודה

  6. קבל התראות כאשר מזכירים את הפוסט שלךמקבץ לינקים לשבת | עוד בלוג תל אביבי

התגובות סגורות