תפריט סגור

ארגון מחדש של קווי אוטובוס בגוש דן - רקע​

ניווט מהיר:

מבוא

רשת האוטובוסים בגוש דן החלה להיווצר במתכונתה המודרנית בשנות החמישים של המאה ה- 20. מאז נעשה ניסיון ארגון מחדש חלקי בשנות ה- 70 אך ככלל התפתחות רשת האוטובוסים בתל אביב רבתי הייתה ו טלאי על טלאי וללא תכנון מרכזי. כתוצאה מכך נוצר מצב שבו המערכת הורכבה מעשרות קווים שפעלו במסלולים מפותלים ולא סיפקו את הצרכים העדכניים של המטרופולין שהתפתח.

לאחר תכנון מפורט ועיכובים שנמשכו על פני קרוב לעשור יצא לדרך הארגון מחדש בהתאם לתוכנית של 'נתיבי איילון'. לאחר פעימת פיילוט צנועה בשנת 2010, יצאה לדרך ביולי 2011 פעימת תיקונים גדולה שהקיפה כ- 70% מהקווים במטרופולין גוש דן. המטרה המוצהרת של הרפורמה הייתה לבלום את הירידה בשימוש בתחבורה הציבורית. במסגרת הרפורמה בוטלו עשרות קווים והושקו עשרות קווים חדשים. מסלולים של קווים אחרים שונו במידה כזו או אחרת.

הרפורמה נתקלה מיומה הראשון בהתנגדות רחבה של נוסעים באזור תל אביב. ההתנגדות נבעה כתוצאה מתכנון לקוי של המסלולים החדשים שפגעו בנגישות של שכונות למוקדי מפתח כגון בית החולים איכילוב. אך הסיבה העיקרית שהניעה את ההתנגדות הייתה כשל בהסברה ושיתוף ציבור לקוי לקראת הארגון מחדש.

בסיכומו של דבר, על אף שבאופן נקודתי יצר ארגון מחדש מספר קווים מוצלחים מאוד כגון 33, 189 ו- 99, הרי בתמונה הכללית היה הארגון מחדש כישלון תכנוני חרוץ. קווים רבים הוחזרו למסלולם הקודם בפעימות התיקון חודש וחצי שנה אחרי הרפורמה, קווים אחרים שונו בשנים שלאחר מכן, והעיקרון התכנוני שעמד בבסיס הארגון מחדש כגון קווי 'מזלג' בוצע הלכה למעשה בצורה חלקית מאוד. 

כמו כן, הפעימה השלישית שהייתה אמורה להקיף את פתח תקווה, בקעת אונו וראשון לציון לא בוצעה. השינויים בשנים האחרונות בוצעו בפעימות קטנות ובאופן ממוקד, כלקח מכישלון הרה-ארגון.

הארגון מחדש, והכשל בהסברה ובשיתוף ציבור היה הגורם המיידי להקמת 'תחבורה בדרך שלנו' כארגון נוסעים במרץ 2011. במהלך השנה הראשונה לפעילות הארגון, חלק ניכר מהפעילות עסק בתחום ההסברה, מענה לפניות תושבים והמעקב אחרי הארגון מחדש.

כיצד פעלנו

  • הכנת דפי מידע על השינויים הצפויים בחלוקה לאזורים גאוגרפיים. בנוסף לעברית, הופצו בחלק מהאזורים דפי מידע מתורגמים לאנגלית, רוסית, ספרדית ויידיש (באזור בני ברק).
  • הפצת כתבות מידע והכוונה פרטניים המבוססים על דפי המידע באתר Mako בימים שלפני הארגון מחדש (ראו "תחבורה בדרך שלנו בתקשורת").
  • פעילי תחבורה בדרך שלנו הסתובבו ברחבי מטרופולין תל אביב עם חולצות של הארגון וחילקו דפי מידע לנוסעי האוטובוסים. שיא הפעילות היה ב'לילה לבן' של 2011 שלמחרתו בוצע הארגון מחדש. ביום זה חילקנו פלייר ייעודי למבלים. מבצע ההסברה נמשך שבוע אל תוך הרפורמה.
  • פוסטים מפורטים של הכוונה בבלוג הארגון שזכו לעשרות אלפי צפיות. עדכון דפי המידע והפוסטים המשיך בפעימות השינויים של אוגוסט 2011 ומרץ 2012.
  • השתתפות בדיונים עם ועדי התושבים וכן בדיוני וועדת הכלכלה של הכנסת שעסקו בארגון מחדש והשלכותיו.
  • באוקטובר 2011 פרסם תחבורה בדרך שלנו דוח מפורט המסכם את שלושת החודשים הראשונים לביצוע הארגון מחדש. לצד הצלחות, הצביע הדוח על מספר כשלים בולטים בתחום תכנון הקווים, תהליכי שיתוף ציבור וההסברה. כמו כן, התקצוב המוגבל לתוספת תשומות, והגדרת יעד בעייתית לרפורמה תרמו לכך שהרפורמה נכשלה, בפרט במישור התודעתי. הדוח המליץ על החזרת 4 קווים שאין להם תחליף הולם, תיקון הליקויים המערכתיים והתכנוניים שצוינו בדו"ח, ושיפור תהליך שיתוף הציבור תוך מתן מידע לציבור בשינויים עתידיים. כמו כן המלצנו שמחדלי הארגון מחדש ייחקרו על ידי הגורמים הבכירים ביותר, דבר שאכן נעשה.
  • בעקבות תדירות לא מספקת של קו 189 ארגנו הפגנת נוסעים בנובמבר 2011 למען תגבור הקו העמוס.
  • לקריאת תקציר הדו"ח – לחצו כאן

מה השגנו

  • פעלנו בשיתוף ועדי התושבים באזור תל אביב לתיקון שינויים בעייתיים ולשיפור תדירות קווים חדשים שהוכיחו את עצמם, כגון קו 33..
  • הבטחת בכיר דן לתגבר את קו 189 בהפגנה שערכנו,נשאה פרי. הקו תוגבר לאחר מספר חודשים, ובשנת 2015 הושק באוטובוסים מפרקיים עם עלייה מכל הדלתות, בדומה לקו 1.
  • דוח סיכום שלושת החודשים הראשונים לביצוע הארגון מחדש נכלל כבסיס להתייחסות בדוח מבקר המדינה 64א לשנת 2012 וחלק מלקחיו יושמו בפעימות השינוי הבאות.
  • בשנים שלאחר הארגון מחדש הוחזרו קווים שגישרו על מרבית פערי הנגישות שציינו. כמו כן, ניכר שיפור ניכר בתכנון ובהסברה של שינויים הבאים (לדוגמה פעימת השינויים בינואר 2019 עברה כמעט ללא תקריות).

תוצרי פעילות

אזכורים בתקשורת

הזן את כתובת הדואר האלקטרוני שלך כדי להירשם לאתר ולקבל הודעות על פוסטים חדשים!

הצטרפו ל 595 מנויים נוספים