תפריט סגור

הצעות אופרטיביות לשיפור התחבורה הציבורית באזור אוניברסיטת בר אילן, בי"ח שיבא ומחנה תל השומר

תקציר הדו"ח

בחלק המערבי של בקעת אונו, שזכה לכינוי "תל השומר", שוכנים שלושה מוסדות על-אזוריים המשרתים אוכלוסייה של עשרות אלפי אנשים: אוניברסיטת בר אילן, המרכז הרפואי ע"ש חיים שיבא ומחנה דורי (מחנה תל השומר). התחבורה הציבורית לאזור לא התפתחה כלל בפרופורציות המתאימות להתרחבות האורבנית המקומית וכן לא עונה על הביקושים הרבים, למרות ההתרחבות המשמעותית במספר הנוסעים ובעיקר סטודנטים באוניברסיטת בר אילן.

התחבורה הציבורית משרתת בעיקר את האוכלוסיות שידם לא משגת לקנות רכב: חיילים, סטודנטים לא מבוססים הלומדים לתואר ראשון, קשישים המגיעים לבדיקות בבית החולים, מתגייסים וחיילים המשרתים במחנה או חיילים להם משמש הבסיס כבסיס אם. שאר האוכלוסייה (בעיקר אנשי סגל בית החולים והאוניברסיטה וקציני ונגדי הבסיס) נאלצת בעל כורחה להשתמש ברכבה הפרטי. מצב זה יוצר עומסי תנועה כבדים מאוד בשעות השיא הפוגע בפריון העבודה ובאיכות החיים והסביבה של תושבי האזור.

 בנוסף, עבור מעמד הביניים (כסטודנטים לתארים מתקדמים, עובדים זוטרים של בית החולים, קצינים ונגדים צעירים) פוגע השימוש ברכב הפרטי באיתנות הכלכלית ומהווה נטל נוסף המעלה את יוקר המחייה. שיפור ניכר בתחבורה הציבורית לאזור הינו הכרחי ומהווה חלק מיישום של עקרונות הצדק החברתי.

נייר עמדה זה, שנכתב על ידי ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל בשיתוף וסיוע מקצועי של פעילי תא אוניברסיטת בר אילן של מגמה ירוקה מנתח את המצב הקיים של התחבורה הציבורית באזור תל השומר ומציע הצעות אופרטיביות (לרבות מסגרת לוחות זמנים ותדירות) לשיפור התחבורה הציבורית באזור. חשוב לציין שלמרות שקיימים הבדלים מספר בין התחבורה הציבורית לאזור אוניברסיטת בר אילן ולאזור תל השומר גופא (בית החולים והמחנה הצבאי), מאפייני המערכת ובעיותיה דומים, וכך גם הפיתרון המוצע.

ניתוח המצב הקיים, מראה שהבעיה העיקרית נובעת מתחבורה לקויה ליעדים פרבריים ובינעירוניים. ישנם יעדים, כמערב ראשון לציון, שלמרות התפתחותם האורבנית המואצת באוכלוסייה צעירה, אינם זוכים לקישור ישיר הלכה למעשה. ערים אחרות, כערי השרון ומודיעין זוכות לקישור מוגבל באמצעות קווים הנוסעים בתדירות נמוכה ובשעות השיא בלבד; זאת ללא התחשבות במאפיינים ייחודיים של דפוסי הנסיעה ליעדים אלה (למשל, סטודנטים שמתחילים ללמוד בשעות הצהריים או מבקרים בבית החולים וצריכים לחזור בשעות הצהריים המוקדמות הביתה).

הנגישות הישירה, המוגבלת, יוצרת לחץ על קווים עירוניים מזינים (כ-68 ו-70), כאשר בקטעים מסוימים נוצרים "צווארי בקבוק" של אנשים הנוסעים בקטעים קצרים על מנת לבצע מעבר לקווים בינעירוניים. בנוסף, ישנם קווים עירוניים בעלי מסלול אטרקטיבי, אך בעלי תדירות נמוכה (למשל קווים 56, 69 ו- 168) שמן הראוי לתגבר אותם.

לאחר ניתוח מצב קיים ובהתחשב בדפוסי היוממות של המבקרים במוסדות אלה, גיבשנו רשימת המלצות אופרטיביות. ההמלצות מתבססות ברובן על דוגמאות קווים עירוניים ובינעירוניים מצליחים הפועלים באזור, תוך חתירה לשירות אחיד בכל אזור בעל מאפיינים דומים.

יש לציין, כי לא מדובר בסכום משמעותי להוספת תשומות. השאלה העיקרית תבוא לידי ביטוי בהתמודדות עם שינוי מהלכי חשיבה טיפוסיים בקרב מקבלי ההחלטות.

השינויים קובצו לשלוש דרגות, על פי סדר חשיבותם:

  •  הפעלת קווים חדשים ליעדים להם אין קיום ישיר לאזור תל השומר –קישור ישיר למערב ראשון לציון (אזור בו גרים 100 אלף תושבים) ובקו לראש העין, שיעבור גם בחלקים המזרחיים של פתח תקווה. קווים אלה יפעלו באופן סדיר ובתדירות ראויה (במקרה של קו לראשון לציון מערב חשוב להפעילו בתדירות גבוהה ובכל שעות היום).
  • הרחבת שעות הפעילות ותגבור תדירותם של קווים בינעירוניים הפועלים באופן שאינו סדיר – קווים 505 לרעננה, 564 להוד השרון וכפר סבא, 200 למודיעין ו- 640 לנתניה דרך כפר סבא. בקו 618 (לרמת השרון, הרצליה ונתניה), נוסף על תגבור הקו יש צורך גם בשינוי מסלול הקו כך שמסלולו יהיה קצר ואטרקטיבי יותר. מעבר לכך, יש לתגבר קווי יוממים כגון 620 (ישיר לרמת השרון והרצלייה), 166 לרחובות, ראשל"צ ונס ציונה ו- 58 לשוהם.
  • vהגברת תדירות ושעות פעילות של קווים עירוניים – לקווים 56, 69, 87, ו- 168 מסלול אטרקטיבי אך תדירות בינונית עד נמוכה, ויש צורך לתגבר את תדירות קווים אלו. קו 70 סובל מצפיפות קיצונית ויש לתגבר אותו ולהאריך את שעות פעילותו (כיום הקו מסיים לפני 21:00) עקב חשיבותו האסטרטגית כקו המחבר בין תל השומר, אוניברסיטת בר-אילן ומרכז תל אביב.
  • יש לתגבר גם את תדירות קו 104 מבי"ח שיבא לתל אביב בשעות הערב, כיוון שתדירות של פעם בשעה אינה אטרקטיבית ואינה אמינה לנוסע. יש להתחיל את שעת פעילות הקו בשעה 05:00 במקום ב-06:00 ולהוסיף נסיעות נוספות בין 5-6. כן יש לתגבר בשעות אלה את התדירות בקווים 45, 55, 65 ו- 104 על מנת שיתנו שירות הולם לעובדי בית החולים המתחילים לעבוד בשעה 7:00.

לקריאת נייר העמדה המלא הכולל ניתוח מפורט של מצב קיים והצעה לשיפור המצב התחבורתי – לחץ כאן

לקריאת הגירסה המקוצרת של נייר העמדה הכוללת את ההצעות האופרטיביות בלבד


27 תגובות

  1. droriko

    2 דברים:
    1.אין ספק שצריך להאריך את שעות הפעילות של 564 , ואף כתבתי על זה בעצמי בפורום.
    2.את 104 צריך לתגבר גם בשעות העומס . האוטובוסים לכיוון תל השומר נוסעים מפוצצים ובשלב מסויים כבר מפסיקים לקלוט נוסעים.

  2. אבי

    יש מקום לשקול פתיחת קו מאזור בר-אילן לכיוון אריאל, והמרכז האוניברסיטאי, שישמש גם את תושבי ראש העין.
    קווי השומרון (86, 286) יוצאים בתדירות גבוהה מאוד לאזור פ"ת ותל-אביב דרך כביש 5 ויש עליהם נוסעים רבים.
    אפשר להציע שחברת אפיקים תפתח קו מבר-אילן דרך כביש מכבית 471 לראש העין, מסוף אורנית ואריאל.
    אפשרות נוספת היא להאריך את הקו עד לדרום תל אביב (או לאזור המע"ר ביהודה הלוי-רוטשילד).

    • ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

      הצענו שהקו לראש העין יעבור דרך כביש 5 וצומת קסם, כדי שמשם יהיה אפשר לעבור לאחד מקווי אריאל היוצאים בתדירות גבוהה. ייתכן שקו יוממים שיצא כמה פעמים ביום מאריאל לתל השומר וחזרה יכול לצבור נוסעים. מעבר לזה, נראה שרבים מהסטודנטים בשומרון לומדים במרכז האוניברסיטאי באריאל ובשביל קו ישיר צריך שיהיה ביקוש מוצק, שלא ברור אם יש מעבר לנסיעות בודדות.

  3. אשרי

    עדיף להשיב את קו 139 לפעילות ושקו 104 יגיע לרמת עמידר במקום תל השומר כדי לפצות חלקית על ביטול קו 30

  4. חייל

    מה עם קו שיגיע לאיזור צפון מזרח תל אביב?
    מאז ביטול קו 40 בחלק הזה של העיר, צריך לקחת 3 אוטובוסים לשם

  5. אשרי

    קו 40 לא קשור לנושא הנ"ל,אבל אם ביטלו את קו 40 יפחות שישיבו לפעילות את קו 113 שיתן פיצוי חלקי

    • ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

      אין צורך להחזיר רסיסי קווים מיותרים. פשוט צריך להאריך את קו 40 למסוף קלצ'קין דרך בני אפרים וקרן קיימת וכך האוטובוס לא יסע ריק כפי שהוא נוסע היום עד קניון איילון. ההצעה הזו דרך אגב כבר נשקלה במשרד התחבורה ועדיין לא ישמו אותה מכל מיני סיבות פוליטיות.

  6. 2 שאלות

    1. האם מסלולם של 61,161 זהה בת"א?
    2. איזה קו לילה יותר מהיר מת"א לבת ים (418 או 425)?

    • ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

      המסלולים של 61 ו-161 שונים: קו 161 נוסע לאורך רחוב בן יהודה, וקו 61 נוסע לאורך דיזנגוף והמלך ג'ורג'.
      קווים 418 ו-425 מהירים באותה מידה, כי שניהם נוסעים לאורך שדרות ירושלים ביפו. השאלה היא מאיפה בתל אביב ולאן בבת ים ברצונך להגיע.

      • רון

        מבת ים ליד בית העלמין לתל אביב כל פעם מקום אחר לים או למסיבות בת"א זה משתנה…
        אתם יודעים אם קו 425 מופעל באוטובוסים גדולים (בין עירוניים) ולגבי העומס שלהם?
        תודה רבה

        • ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

          שלום רון,
          את מפת המסלולים של הקווים 418 ו-425 תוכל למצוא כאן.
          שניהם עוברים ליד בית העלמין. קו 425 מגיע לרוטשילד ולאבן גבירול, וקו 418 מגיע לאלנבי, לאבן גבירול ולנמל.
          קו 425 מופעל גם באוטובוסים עירוניים וגם בבין-עירוניים, אבל שני הסוגים הם גדולים (הקו לא מופעל במיניבוסים או מידיבוסים, אם זאת השאלה).
          כרגע העומס על הקו שואף לאפס, מכיוון שהקו אינו זוכה לפרסום ראוי והמספר שלו אפילו לא מופיע ברוב התחנות. נשמח אם תעזור לנו להפיץ את הבשורה על קו 425 החדש ועל המסלול החדש של 418, ותשלח את הפוסט הזה לכמה שיותר חברים בת-ימיים כדי להעלות את המודעות לקו:
          השינויים בקווי הלילה בגוש דן ובשפלה
          את מפת הקווים 418 ו-425 אפשר למצוא גם בדף הפייסבוק שלנו: קישור למפה

          • רון

            מבחינת המסלול נראה לי 418 יותר טוב אבל עובדים רק אם אוטובוסים קטנים (אני לא מתכוון למיניבוסים)
            ואגד עובדים גם וגם, זה כמו שלמשל קו 26 תמיד בא באוטבוס קטן ולדוגמא קו 85 בראשון חצי חצי לפעמים ככה ולפעמים ככה.. השאלה שלי היא האם יש אפשרות לברר מול אגד מתי הם קטנים ומתי הם גדולים כי זה די חשוב לי

          • ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

            לא ניתן לברר ב"אגד" מתי יצא אוטובוס רגיל, מתי בינעירוני ומתי מפרקי מכיוון שזה תלוי בסידורים של הנהגים שלעיתים הם קבועים ולעיתים מקפיצים נהג מקו בינעירוני שיעשה סידור עירוני, מה שמסביר שקווים עירוניים מובהקים (כמו 5 בחולון או 11 בראשל"צ) נוסעים מדי פעם באוטובוסים בינעירוניים. בלילה משתמשים לרוב בסידורים לא קבועים מכיוון שאף נהג לא אוהב לעשות מסלול לילה. לכן ב"אגד" קשה לדעת איזה אוטובוס יגיע. ב"דן" כמעט כל המכונות הן עירוניות ולכן הם תמיד נוסעים בעירוניות.

          • רון

            את/ה בטוח/ה ? כי יש אוטובוסים קטנים שהם לא מותאמים לנכים
            הישנים האלה משנות ה90 עם הרעש הם עוד משרתים את הציבור לצערנו

          • ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

            לרון (לא מצליח להגיב לתגובה קודמת עקב בעיות טכניות): לרוב המידע לגבי האם האוטובוס של "אגד" מונגש לנכים הוא נכון אך יכול לקרות שבקו שמותאם לנכים (כמו 271) יש אוטובוסים ישנים. זה קורה בעיקר בקיץ עקב נהגים שיוצאים לחופשות ונהגים מקווים אחרים מביאים את האוטובוסים שלהם שהם לא נמוכי רצפה (ב"דן" ו"אגד" הנהגים צמודים לאוטובוס קבוע ולכן יש לעיתים אנומליות כגון קווים מעוטי נוסעים שמגיעים במפרקיות וההיפך). לגבי גיל הציוד: משרד התחבורה והאוצר לא ששים לממן ציוד חדש עד שהישן עובר את המקסימום שמותר לו לפי התקן ורק אז מוציאים אותו מהשירות. כיום כבר לא נשארו הרבה אוטובוסים ישנים (בסביבות 20% מהציוד לפי הערכות שונות) אך בקווים מסוימים (כמו למשל 26 של "אגד") נראה שהאחוז שלהם גבוה הרבה יותר (וזה אכן כך מקומית). בגלל ש"דן" ו"אגד" הינן חברות ותיקות, יש יותר סיכוי שתראה אצלהם אוטובוסים ישנים, למרות שניתן לראות כאלה גם בחברות כמו "קווים" שמחכירים אוטובוסים ישנים מהוותיקות (יש לציין שהתופעה הצטמצמה לאחרונה עם חידוש ציוד גדול של החברה לפני כשנה). מקווים שעכשיו הכל ברור.

  7. יוסי.ש.

    בתחנות האוטובוס מופיעות על הזכוכית מדבקות גדולות של מספרי הקווים ולאן הם מגיעים
    זה עוזר במיוחד לאנשים לראות איזה קווים מגיעים, בלי להתאמץ לקרוא מלמעלה שזה קטן ולא תמיד רואים
    אבל…
    בכל אופן יש בעיה.
    בעיה שנתקלתי בה דיי הרבה לאחרונה
    המדבקות הצהובות באמת עוזרות הכל טוב ויפה
    אבל איך בן אדם אמור לדעת אם הוא לא מחכה לחינם לאוטובוס שבכלל לא יגיע??!!
    ואני אסביר,
    קו 366 של דן לדוגמה, הוא הקו היחידי שמגיע מאזור קרית עתידים ורחוב מבצע קדש ל-פתח תקוה.
    הבעיה היא… שהוא פועל משעה 15:30 בצהריים. לא יום שישי וגם לא מוצ"ש.
    נתקלתי כבר באשה שישבה בתחנה ו"התייבשה" ולא הבינה למה 366 לא מגיע ?
    הסברתי לה בשעה 1 בצהריים שאין טעם לחכות לו ותיסע בקו אחר.
    חייבים לעשות איזה הפרדה מסוימת עם קווים בתדירות גבוהה לבין קווים עם תדירות נמוכה !!
    זה מבלבל בצורה נוראית
    אני מרחם על אנשים במיוחד מבוגרים שלא מבינים שהם מחכים בהרבה מקרים לחינם.
    אם יעשו איזה סמל מיוחד או צבע שונה שיסביר לאנשים שיש אוטובוסים שמגיעים רק כמה פעמים ביום,
    קו 220 קו 75 ו76 של אגד, קו 22 שנוסע פעם מאזור הלונה פארק ופעם יוצא מקניון איילון
    כל זה צריך שיהיה מודגש !!
    הלוחות זמנים שיש בתחנות זה טוב ונחמד
    אבל בהרבה תחנות הם לא נמצאים
    ויש תחנות שאנשים "מאד טובים" דאגו לרסס גרפיטי ולהרוס את הלוחות זמנים שנתלו בתחנה
    אשמח מאד אם תצליחו לעזור בנושא זה

    • ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

      חוק המידע בתחנות היה אמור לפתור בעיה זו ולפי החוק יש חובה להציב שלטי מידע שכוללות את שעות פעילות הקו, מסלול הקו ותדירותו. משרד התחבורה בעצם עובר כאן על החוק ברגע שאין מידע בתחנות. הארגון השיק לפני מספר חודשים קמפיין נרחב במסגרתו נאספו כ- 1800 תלונות על חוסר מידע בתחנות וכן הוגשה בקשה למיצוי הליכים לקראת הפניה לבג"צ. מאז משרד התחבורה מנסה לתמרן ולהראות שהם עושים משהו, אבל אנחנו לא נוותר ונמשיך להיאבק למען מידע שקוף וברור לנוסע הפשוט בתחנות.

  8. יוסי.ש.

    היום כשחיכיתי לאוטובוס ברחוב אבא הלל
    הסתכלתי על המכשיר האלקטרוני שמראה מתי מגיע האוטובוס וראיתי ששוב יש בו תקלה
    לא שהוא מראה שיש תקלת תקשורת
    אלא הוא מציג קו שלא קיים באזור בכלל
    הוא הראה את קו 155 שנוסע לבנייני האומה !!
    (צילמתי את זה לכל הספקנים, אם יש…)
    מעניין… יש אוטובוס 155 של אגד שעובר ברחוב אבא הלל ברמת גן ? לכיוון הבורסה ?
    בוודאי שלא !!
    למי פונים בקשר לנפלאות המכשיר "המשובח" ??

  9. יוסי.ש.

    מישהו יכול אולי "לנער" קצת את חברת דן
    האי דיוקים, שקרים, כיסויי תחת, עולים כבר על העצבים !!!
    בואו נתחיל לראות איזה חברה "מופלאה" זאת חברת דן
    1. בפרסומת החדשה שמופיעה על גביי האוטובוסים,
    כתוב שיש קו חדש ומהיר מפ"ת ל-ת"א והוא קו 366
    ימים א'-ה' כל חצי שעה
    זה יפה מאד, אבל שכחו שם לציין עוד כמה דברים
    זה לא קו מהיר, יש לו תחנות.
    הוא מגיע לקרית עתידים ונוסע ברחוב ראול וולנברג ב-ת"א !
    זה לא מרכז ת"א וגם לא דרום, והאמת גם לא בדיוק צפון. זה אזור תעשיה! ולא גרים שם.
    יש לו 6 נסיעות בבוקר מפ"ת רק בבוקר !!
    ו 8 נסיעות מת"א אחה"צ. רק אחה"צ !!
    לא ראוי וכדאי לציין את זה ??
    למה להטעות את הציבור ???
    2. חברת דן וגם אגד שמו שלטים קטנים נראה לי מברזל
    לטובת ציבור העיוורים עם כתב ברייל, שהם יוכלו להתמצא לבד, איזה אוטובוס עובר בתחנה
    זה חשוב וטוב, אבל כרגיל יש בעיות
    קו 22 לדוגמא נוסע מקניון איילון לכיוון הכרמלית ת"א
    בתחנה בגשר מבצע קדש לכיוון צפון ת"א כתוב שהוא נוסע לקניון ר"ג
    לקניון ר"ג ? אבל רק יצאת משם !!!
    בקניון ר"ג בתחנת המוצא שלו כתוב שהוא נוסע לקניון ר"ג !!! מטומטם ?? מאד מטומטם !
    בהרבה תחנות ברחבי גוש דן עדיין מופיעים המפות הישנות והלא מעודכנות של האוטובוסים
    וזה נכון גם לחברת קווים !
    בחלק מהתחנות מופיע עדיין מפות ישנות שלפני הרפורמה הראשונה !!!
    וזה יותר משנה כבר, וחלק מפות שקווי האוטובוס עברו שינויים
    אבל אף אחד לא טרח להחליף את המפה
    ראיתי כבר תחנות עם שני סוגיי מפות גם ישנה וגם חדשה
    3. המדבקות הצהובות הגדולות עם מספרי האוטובוס והיעד שלהם
    לפעמים מתקלפים מהתחנה
    וברגע ששמים את המדבקה של קו 40 לדוגמא עם המסלול לכיוון בית העלמין בת ים
    והמדבקה מתקלפת ומתחת רשום על השלט הקודם שהוא נוסע למרינה בת ים
    מה יעשה נוסע שלא יודע ?? ורוצה להגיע למרינה ?
    4. זה לא קשור ל"דן" אבל גם אדיוטי
    ביהוד למשל מופיע שיש קו 475 וקו 476 של חברת ויאוליה
    חברת ואוליה כידוע קיבלה קווים שהיו של חברת אגד
    מאד הופתעתי לראות 5 דקות משם תחנה ישנה עם קווים 475 ו 476 של חברת אגד !!
    בדיקה שעשיתי מתברר שלאגד אין קווים כאלה
    רק שאף אחד לא טרח להוריד את השלט מהתחנה
    ותודה מראש מהאנשים שסתם מחכים לאוטובוס של אגד שבחיים לא יעבור !

התגובות סגורות