תפריט סגור

התחבורה הציבורית ביום העצמאות 2012 – חלק א': חברת "קווים"

בשנה שעברה התייחסנו למצבה העגום של התחבורה הציבורית ביום העצמאות, שהוא החג היחיד שבו התחבורה הציבורית אינה מוגבלת על ידי  ה"סטטוס קוו" המפורסם. ראינו, שלמרות זאת, חברות התחבורה הציבורית נוהגות "להקטין ראש" ולצמצם כמה שניתן את תדירותה של התחבורה הציבורית ביום העצמאות, בדגש על היום עצמו.  השנה, החלטנו בצורה מעמיקה יותר לבדוק מה השתנה (אם בכלל) ולכן החלטנו לפצל את הסקירה למספר חלקים: בכל חלק נתייחס למפעיל אחר. בדרך נראה היכן תתכן גישה סבירה לתחבורה ציבורית ומי שכמעט ולא ירגיש את ההבדל בין שבת ליום העצמאות. בהחלט יש כאלה ולא מעט. נתייחס לאשכול המרכז של חברת "קווים" (פתח תקווה ובקעת אונו). החברה פרסמה את לוחות הזמנים שלה ביום הזיכרון ויום העצמאות באתר וזוהי ההזדמנות לראות האם טרחה החברה לשפר את השירות ביחס לשנה שעברה או לא. התשובה היא שאין שינוי ניכר. החברה אולי לא מספקת את השירות הגרוע ביותר ביום הזה (את הכתר המפוקפק לקחה בשנה שעברה "אגד") ואף מתגברת קווים במספר מקומות נחוצים, אך במקרים רבים, ובמיוחד ביום העצמאות עצמו גישת צמצום העלויות ו"ראש קטן" המאפיינת את החברה במוצאי שבתות פועלת ביתר שאת ביום העצמאות ונראה אף שהשירות מצומצם יותר מהשירות הגרוע הניתן במוצאי שבתות על ידי החברה.

ראש העין : אם אין לכם רכב – עדיף שתישארו בבית

ראש העין נחשבת מזה שנים אחת הערים בעלות התחבורה הציבורית הגרועה ביותר באזור המרכז (אם לא הגרועה שבהן) וזאת למרות שבעיר יש 40 אלף תושבים והיא גדלה כל הזמן. ביום העצמאות נחשף המצב התחבורתי של העיר במלוא חרפתו.  ביום העצמאות לא יפעלו האוטבוסים הישירים לתל אביב. מי שירצה להגיע לרכבת, שתפעל במתכונת מצומצמת, יצטרך לקחת רכב מכיוון שהקווים המזינים (קווים 1 ו- 2) לא יפעלו. גם הקישור לעיר הלווין היחידה שיש לה תחבוה ציבורית סדירה (אם כי רחוקה מלהיות סבירה תהיה בעיה). הדבר בולט במיוחד בכל הקשור לשכונות החדשות (נווה אפק, גבעת הסלעים, גבעת טל ועוד). אם תושב של השכונות החדשות רוצה במקרה להגיע לבמת הבידור של פתח תקווה בפארק הגדול, הוא לא יוכל לעשות זאת באופן ישיר מכיוון שקו 27 נחשב משום מה לסוג של קו יוממים ומסיים בערב יום העצמאות כבר בשעה 16:00. אז מה יצטרך אותו הבליין לעשות? לקחת קו 17 שיפעל בתדירות לא מספיקה של פעם ב- 30 דקות, לנסוע איתו עד התחנה המרכזית בפתח תקווה ואז להחליף לקו 51 העמוס גם ככה בבליינים של פתח תקווה. כך גם בחזרה כאשר האוטובוס האחרון של קו 17 יוצא בחצות, כך שכדי לחזור בשלום הביתה בלי טרמפים, יצטרך תושב ראש העין לעזוב לפני סיום המופע, או לחלופין לחכות לקו לילה 566 שהנסיעה הראשונה שתגיע לאזור הקניון הגדול בסביבות 2:00. קו הלילה הזה הוא למרבה האירוניה, האפשרות היחידה להגיע לראש העין מתל אביב בצורה ישירה. אלא שגם כאן גישת "ראש קטן" עבדה שעות נוספות ובמקום לתגבר את הקו ביום העצמאות, לקו נשארו שלושת הנסיעות הקבועות שלו ב- 1:15, 2:15 ו- 3:15. באשר לחג עצמו, תושבי השכונות חחדשות שאינם רוצים להגיע ברכב יסתפקו בקו 17 שיפעל בתדירות של פעם ב- 60 דקות. לזה אי אפשר לקרוא תחבורה ראויה ושום תירוץ של  "חוסר ביקוש" לא יעזור.
מצבם של תושבי השכונות הוותיקות טוב במעט אך עדיין אינו משביע רצון. קו 7 מוביל ישירות לפארק הגדול ויפעל ביום האירוע עד 0:30 שהיא שעה הולמת. עם זאת תדירות הקו תישאר להיות נמוכה: פעם בחצי שעה וספק אם אוטובוס אחד פעם בחצי שעה יוכל להכיל את כל הבליינים. התקווה היא שחברת "קווים" תעמיד תגבור ממקום האירוע מעבר ללוח הזמנים הרצוי. ביום העצמאות עצמו מצבן של השכונות הוותיקות דומה לזה של החדשות: קו 7 יפעל פעם בשעה החל מ- 7:45 בבוקר.
תושבי כפר קאסם ייזכרו בתקופה שלא היו להם אוטובוסים מכיוון שהחל מיום ד' בצהריים ועד יום ו' בבוקר לא יפעל קו 5.

פתח תקווה – תגבורים בערב חג ותחבורה דלילה בחג עצמו

המצב של תושבי פתח תקווה משתנה בהתאם למיקומם. ביום האירוע תתגבר חברת "קווים" את קו 62 שיפעל עד 0:30 בתדירות גבוהה יחסית של 20 דקות (בדרך כלל שעת סיום הפעילות היא בסביבות 22:00). גם קו 16 לשכונות יוספטל וקרית אלון יפעל עד 0:30 אך בתדירות רגילה של 30 דקות. עם זאת, שני הקווים יוצאים ממסוף שניידר, כ- 800 מטר הליכה ממקום האירוע (ובצפיפות שתיווצר מדובר בהליכה שיכולה לקחת רבע שעה ויותר) והיה עדיף אם "קווים" היו מגדילים ראש ומוציאים את נסיעות הערב ממקום האירוע באופן חד פעמי. גם קו 7 שמשמש חלק מתושבי פתח תקווה (בעיקר אזור כפר אברהם) יפעל עד 0:30 בתדירות של פעם ב- 30 דקות. גם קווים 22 לכפר גנים ובית רבקה וקו 98 לעין גנים ועמישב יפעלו עד 0:30 ובתדירות גבוהה יותר. הקווים 23 ו- 25 לבית רבקה ו- 99 להדר גנים יפעלו עד חצות ובתדירות גבוהה יותר וישרתו את הבליינים במרכז העיר. קו 53 יסע לשכונת הדר המושבות פעם בחצי שעה ויפעל עד חצות. למי שירצה להגיע לפתח תקווה מקרית אונו ואור יהודה, קו 76 יפעל פעם בשעה.
בחג עצמו המצב צפוי להיות עגום בדומה למה שקורה במוצאי שבת ואף גרוע מזה. כך קווים 22, 23 ו- 98 שפועלים במוצאי שבת לא יפעלו כלל. קווים 16, 25 ו- 99 יפעלו פעם בחצי שעה, קווים 7, 17, 53 ו- 76 יפעלו פעם בשעה. קווים כמו 62, 78, 183 ורבים אחרים לא יפעו כלל. מהחריגים לכיוון השני אפשר להצביע על קו 87 שלא פועל בדרך כלל במוצאי שבת אך יפעל בחג בתדירות של פעם בשעתיים בין 9:00 ל- 17:00.  חשוב לציין לטובה את שעת תחילת הפעילות של התחבורה הציבורית בבוקר יום העצמאות שהיא מוקדמת יחסית למפעילים אחרים כאשר מרבית הקווים יתחילו פעילותם בין 7:00 ל- 8:00.

יישובי בקעת אונו – מגדילים ראש אך לא יותר מדי

בקווי בקעת אונו צפוי לקרות דבר דומה לפתח תקווה וגם כאן יש להבדיל בין ערב החג ליום החג עצמו.  בערב החג חשוב לציין את תגבור קו 55 שמגיע לקרית אונו וגני תקווה וישמש גם את המבלים בבמת הבידור בשכונת כורזין בגבעתיים. הקו יפעל בתדירות גבוהה מהרגיל עד השעה 1:00 מכיוון מסוף רדינג וחצות מקרית אונו. בנוסף הקו יפעל בבוקר יום העצמאות החל מ- 5:30 מכיוון רדינג על מנת לפזר את המבלים עד מאוחר לביתם. לעומתם קו 56 יפעל בתדירות ושעות הפעילות הרגילות, כלומר פעם בשעה ועד חצות ורבע, כך שתושבי יהוד או מי שרוצה לבלות באזור אבן גבירול יצטרכו להצטופף. עם זאת, קו 56 יתחיל את פעילותו מכיוון רדינג ב- 5:45 וגם הוא יסייע בפיזור המבלים. קווים 37 ו- 68 יפעלו במתכונת דומה לימי חול. שאר הקווים יסיימו מוקדם.
ביום חג עצמו מתכונת הפעילות תהיה דומה לזו במוצאי שבת. קווים 37, 55 ו- 68 יפעלו פעם בחצי שעה וקו 56 יפעל פעם בשעה. גם הקווים האלה יתחילו את פעילותם בין 7:00 ל- 8:00 (למעט 55 ו- 56 שיצאו מרדינג בשעות שבין 5:30 ל- 6:00). שאר הקווים לא יפעלו.
למי שרוצה להגיע בקו לילה, "קווים" מציעה פיתרון לא אופטימלי: קו 555 שמקיף את כל הערים של בקעת אונו ויפעל פעם בחצי שעה בין 1:00 ל- 3:30. תדירות זו אינה מספקת לאור הביקושים בחג ומן הראוי היה לתגבר את הקו.
ראוי לציין את היעדרו של לוח הזמנים של קו 69 לגבעת שמואל. היעדרו של הלו"ז לערב החג מעלה סברה שמדובר בטעות והקו פשוט לא הוזן למערכת. מניסיון עם קווים מסוג זה הקו אמור לפעול בתדירות של פעם בשעה גם בחג עצמו, ואנו מקווים שאי הופעתו של הקו בלו"ז אין פירושה שגבעת שמואל נותקה מתחבורה ציבורית.

לסיכום

הנקודות החיוביות: הארכת שעות פעילות בקווים המשרתים בליינים בערב החג ותגבור חלק מהקווים, שעת תחילת פעילות מוקדמת בבוקר החג.
הנקודות השליליות: קווים רבים, גם כאלה שפועלים במוצאי שבת,  לא יפעלו. תדירות נמוכה מאוד, בעיקר בחג עצמו, ניתוק כמעט טוטאלי של ראש העין מהתחבורה הציבורית, תדירות לא מספקת של חלק מקווי המבלים, ובמיוחד קווי הלילה.
בפוסט הבא נתייחס לפעילות קווי "דן" ביום העצמאות.

15 תגובות

  1. שרה

    קו 11
    מן הראוי שתאיצו את הקו הזה בשעות הבוקר כאשר אנשים צריכים להגיע לעבודה בזמן ולא 2 אוטובוסים בשעה.

  2. יוסי.ש.

    צריך לפנות לראש עיריית ראש העין שאולי הוא יצליח לשנות משהו בתחבורה הציבורית
    הריי אם נפנה למפעיל התחבורה הציבורית באזור שזה חברת "קווים" וגם אם זה היה "דן" או אפילו "אפיקים" לכולם יש את אותה תשובה !! כולם מתגוננים תחת המשפט שזה מה שמשרד התחבורה החליט!!
    טוב שיש את מי להאשים.
    זה נקרא לעודד שימוש בתחבורה ציבורית ?.

    • ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

      האמת שהוא צריך לטפל במחדלי התחבורה הציבורית בראש העין ביומיום. מה שקורה ביום העצמאות הוא רק בבואה למצבה הגרוע של התחבורה הציבורית בעיר. יש כבר קבוצה של תושבים הפועלת לשיפור התחבורה הציבורית בעיר ואנו שותפים למאבק ומאחלים להם בהצלחה ואף ננסה לסייע להם בכל מה שאנחנו יכולים.

  3. איציק

    אני לא מאמין שאני כותב את זה אבל הפעם קווים עשו מעשה יפה: השנה הראשונה אם אני לא טועה ש-87 פועל ביום העצמאות, וגם 55 ו-56 שפועלים בשעות מוקדמות ממסוף רידינג. (לדעתי, היו צריכים לבטל את 555 באותו לילה ובמקומו להפעיל את 55 ואת 56 בתדירות של 20-30 דקות כל הלילה)

    • ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

      כמו שאמרנו, הגדילו ראש אבל לא יותר מדי. חברת "דן" למשל לא תוציא את הקווים מרדינג לפני 9:00, למעט 104 שיוצא ב- 7:30. מצד שני התדירות של "קווים" יותר מדי נמוכה לרוב הקווים, גם כאלה שמגיעים לבמות בידור ואירועים חגיגיים. נראה שקו 87 דווקא תמיד עבד ביום העצמאות פעם בשעתיים, כך שאין חדש.

  4. רמת גני

    זה מאוד עוזר שחברת "דן" מפעילה בערב יום העצמאות את קו 67 עד 2:00 בלילה. הוא לא נכנס להרצל וביאליק מכיוון שחוסמים אותם אבל אפשר לרדת בבן גוריון\חיבת ציון ומשם ללכת ישר על הרצל עד לאורדע! הליכה של כמה דקות בלבד!

  5. קבל התראות כאשר מזכירים את הפוסט שלךהתחבורה הציבורית ביום העצמאות 2012 – חלק ב': קווי "דן" « ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

  6. קבל התראות כאשר מזכירים את הפוסט שלךהתחבורה הציבורית ביום העצמאות 2012 – חלק ג': קווי חברת "אגד" « ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

  7. קבל התראות כאשר מזכירים את הפוסט שלךהתחבורה הציבורית ביום העצמאות 2012 – חלק ד': רכבת ישראל, "מטרופולין", "ויאוליה" ומפעילים אחרים « ארגון נוסעי התחבורה הציבורית

  8. קבל התראות כאשר מזכירים את הפוסט שלךהתחבורה הציבורית ביום הזיכרון ויום העצמאות 2014 | ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

התגובות סגורות