תפריט סגור

שינויים ושיפורים בקווי תחבורה הציבורית באשכול-פתח תקווה ראש העין

תקציר

ב- 18 בנובמבר 2016, יצאה לפועל הפעימה השלישית והאחרונה במסגרת מכרז ההפעלה החדש באשכול פתח תקווה-ראש העין. אשכול זה גדול מבחינת היקף פעילות, מאשר זה שהופעל על ידי חברת "קווים" וכולל בנוסף לקווים עירוניים גם את כל הקווים מראש העין לאזור תל אביב וגם מספר קווים מפתח תקווה לאזור תל אביב. 

סקירה זו תעשה לכם סדר בנושא. אך לפני שנתייחס למה שהולך לקרות בפעימה המסכמת, תקציר ההתרחשויות הקודמות.

רקע היסטורי

במשך יותר מעשור הופעלו אשכולות בקעת אונו ופתח תקווה – ראש העין על ידי חברת "קווים". הכניסה של "קווים" לפתח תקווה בשנת 2006 הייתה רחוקה מלהיות חלקה, אך לאחר שנתיים בערך התייצב המצב פחות או יותר. 

בהשוואה למצב שהיה בימי "דן" היו בפתח תקווה שיפורי שירות לא מעטים שהתבטאו בתוספת קווים לשכונות החדשות שהתפתחו בפאתי העיר (בראש ובראשונה קו 53 שהפך לאחד הקווים העירוניים הכי חזקים), קישור לתחנות הרכבת ולאזורי תעשייה ופתיחת קווים למגזר הערבי ובראשם קו 5 הפופולארי (שמשמש גם נוסעים לפארק סיבל ליד ראש העין). 

המערכת של 2016 נראית, אפוא, שונה למדי מהמערכת של 2005 כאשר קווים 7 ו- 27 שהיו קווים שוליים יחסית בעבר, וקווים 5 ו- 53 שלא היו קיימים כלל הפכו להיות לקווים פופולאריים ועמוסים בשעות מסוימות. זאת בנוסף לקווים הוותיקים כגון 25 (המשך של קו 2 ב"דן"), 99 (4 לשעבר) ו- 62 (8 לשעבר) שהמשיכו למשוך נוסעים. 

עם זאת, העיר המשיכה לגדול ולהיבנות וצרכיה השתנו. כך למרות שיפור השירות בשכונות החדשות עדיין שכונות אלה זכו לשירות לא מספק. ראש העין שהתפתחה מהר יותר זכתה לשירות חסר ובעייתי אף יותר בעיקר בשכונות החדשות. המכרז החדש נכתב כך שיוכל לענות בראש ובראשונה על בעיות אלה, כמו גם על גידול בכמות הנוסעים בקווים הוותיקים. 

על מנת לאפשר גידול בנפח הפעילות פוצל האשכול לשניים: אשכול בקעת אונו שצורפה אליו העיר אלעד, ואשכול פתח תקווה-ראש העין. בכל אשכול יכול לזכות רק מפעיל אחד, ומפעיל אחד לא יכל לזכות בשני האשכולות בו זמנית. באוגוסט 2015 הוכרזו הזוכים. בבקעת אונו זכתה חברת "קווים" המפעילה שם את השירות מאז 2003. במאי 2016 נכנסה החברה לאלעד, וב-4 בנובמבר 2016 שודרג השירות באזור קריית אונו.

בהפעלת אשכול פתח תקווה זכתה חברת "אפיקים", המפעילה כיום את אשכול השומרון (קווים לאריאל, עמנואל וסביבותיה) כמו גם אשכולות נוספים בארץ כגון אשכול אשדוד. במסגרת האשכול נקבעו 3 פעימות כניסה מדורגות שההפרש ביניהן הוא 3 חודשים.

במסגרת הפעימה הראשונה שהתבצעה ב- 6 במאי, החליפה חברת "אפיקים" את "קווים" בראש העין. השינוי הורגש היטב על ידי תושבי ראש העין שזכתה למערך קווים חדש כמעט לגמרי ומשודרג מאוד ביחס לקודמו. 

כך בשעות השיא פוצלו הקווים המזינים לרכבת שיצרו מסלול קצר ויעיל יותר, הופעלו קווים חדשים לעיר ולאזור תעשייה, תוגברה תדירות הקווים לתל אביב (כגון קו 282) ועוד טרם המכרז הופעל קו חדש ומהיר לתל אביב (קו 472). 

הפתח תקוואים שבינינו הרגישו את השינוי באמצעות תגבור קו 7 והארכת שעות הפעילות של קו 27. כמו כן, הופעל קו חדש שמספרו 47 בין פתח תקווה לגבעת שמואל דרך אזור התעשייה רמת סיב (קריית מטלון). בשלב השני שהתבצע ב- 12 באוגוסט הועברו מרבית הקווים העירוניים של פתח תקווה לחברת "אפיקים". בשלב זה, לוח הזמנים של מרבית הקווים נותר זהה לזה שהיה בחברת "קווים", וזאת על מנת להקל על החברה והציבור את ההסתגלות למעבר למפעיל החדש, וכלקחי עבר ממכרזים אחרים. 

הפעימה השלישית שהתבצעה ב- 18 בנובמבר 2016 היא זו שהביאה את רוח השינוי לתושבי פתח תקווה.

קווי פתח תקווה

האמנם הולכת להיות מהפכה? נתחיל מכך שמהפכה לא תהיה, והשינויים יהיו פחות רדיקליים מאשר במכרזים מקבילים ואף פחותים ממה שחוותה ראש העין. שיפורים משמעותיים בשירות, ובפרט באזורים שסבלו מתחבורה ציבורית מוגבלת דווקא יהיו, והם לא מעטים. להלן סקירת שינויים אלה.

קווים חדשים

  • קו 64 – הבשורה המשמעותית שלה חיכו תושבי פתח תקווה שנים לא מעטות תהיה בהפעלת קו חדש לתל אביב דרך כביש מכבית וציר אלוף שדה-דרך השלום. תכירו את קו 64 החדש. הקו יחל את מסלולו בספורטק שליד צומת סירקין, ימשיך אל צומת סירקין, רחוב עין גנים, פינס, העצמאות (כפר גנים ג'), רבין, כביש 471 (אוניברסיטת בר אילן), דרך אלוף שדה, דרך השלום, דרך בגין וסיום בתחנה המרכזית של תל אביב.
    הקו יפעל בתדירות של 12-15 דקות בשעות השיא, 20 דקות בשעות היום ו- 30 דקות בשעות הערב. הקו יפעל גם במוצאי שבת בתדירות של פעם ב- 20 דקות. ללא ספק מדובר בחידוש הכי משמעותי במכרז. סוף סוף תושבי מחנה יהודה וכפר גנים החדשה יזכו בקו יעיל ותדיר למרכזי התעסוקה והבילוי הגדולים, ותושבי עין גנים, עמישב והדר גנים יזכו לתגבורת שירות משמעותית ולקו שני לאזור תל אביב שנוסע במשך כל שעות היום (לאחר קו 238 שהופעל לא מזמן).
    גם נוסעים המגיעים מאזור בר אילן, גבעתיים ורמת גן שנאלצו לסמוך על קו 56 לבדו כדי להגיע לאזור עזריאלי מקבלים שדרוג אדיר, כי בנוסף לקו 64 החדש, גם קו 56 תוגבר משמעותית במסגרת מכרז בקעת אונו וגם קו 472 מראש העין עובר בציר זה, אם כי תדירותו בינונית מינוס..
  • קו 63 – קו מזין משכונות הדרום לתחנת הרכבת פתח תקווה-סגולה. הקו יוצא ממסוף הדר גנים ונוסע על דרך בגין, צומת סירקין, עין גנים, גורדון וממשיך בכביש 40 לצומת סגולה ומשם לתחנת הרכבת סגולה.
    הקו מותאם לזמני הרכבות ויופעל בתדירות של 2 נסיעות לשעה בשעות הבוקר לכיוון תחנת הרכבת, ובשעות אחר הצהריים בכיוון השכונות. מדובר בתוספת מבורכת ונחוצה, אם כי כיום תדירות הרכבות עומדת על 4 רכבות בשעה בשעות השיא, כך שטוב היה אם יגדילו את התדירות בהמשך.
  • קו 15 – מדובר למעשה לגרסה משופרת של קו 10 שבמקום לפנות מקפלן לארלוזורוב ייסע דרך רחוב דגל ראובן ויחזור לרחוב פרנפורקטר דרך רחוב טרומפלדור. קו 10 יפעל בשעות הבוקר מכיוון יוספטל ובשעות אחר הצהריים מכיוון מסוף החרש, בעוד שקו 15 יפעל בשעות הבוקר לכיוון יוספטל ובשעות אחר הצהריים לכיוון החרש.
    הקו לכיוון יוספטל יישא את השילוט 10 ו- 15, בעוד שקו לכיוון ההפוך יישא בהתאם את השילוט 10א ו- 15א.
  • קווים חדשים באזור ראש העין וכפר קאסם. לראשונה יופעל קו ישיר מכפר קאסם לתל אביב שמספרו 253. כמו כן יופעל קו יוממים שמספרו 258 מראש העין לאזור התעשייה רמת החייל ולאוניברסיטת תל אביב.
  • כחלק מהכוונה להקל על ציבור המשתמשים יישאו החלופות מספור שונה מאשר הקו במסלול הבסיס. לרוב יהיה מדובר במספר קו עם הספרה א' (למשל 16א, 53א וכדומה). במקרים בהם קיימים רחובות בהם המסלול עובר באותו צד של הרחוב בשני כיווני הנסיעה (כגון בקווים 10 ו- 53), תהיה הפרדה בין השילוט לשני כיווני הנסיעה כאשר בכיוון אחד יהיה שילוט עם מספר קו בלבד ובכיוון השני מספר קו עם א' (למשל 53 ו- 53א).

שינויים במסלולי הקווים ושיפורי שירות

עיקרי השינויים מתבטאים בשינויי מסלולים, שילוט ושיפור לוחות הזמנים. להלן השינויים הבולטים שמסודרים לפי מספר קו.

  •  קו 5 – ב- 4.11 הועבר הקו מ"קווים" ל"אפיקים". תדירות הקו עלתה בשעות השיא ובשעות הבוקר לכיוון פארק סיבל. כמו כן, החלופה שנכנסת לפארק סיבל מוספרה כ- 5א, ונוספו לה נסיעות בכיוון פתח תקווה כבר החל משעות הצהריים המוקדמות בתדירות של פעם בשעה.
  • קו 10 – כאמור משנה פורמט ויופעל בשעות הבוקר מכיוון יוספטל (כקו 10א) ומשעות אחר הצהריים מכיוון החרש. בשאר שעות היום יופעל קו 15 החדש. בימי שישי יופעל קו 10א כמסלול סיבובי.
  • קו 16 – תגבור קל של שירות. השינוי הבולט הוא שמרבית נסיעות הקו לא ייכנסו יותר לרחוב רמז בקריית אלון אלא ייסעו ישירות לשכונת יוספטל. רק נסיעות בשעות הערב ובמוצאי שבת ימשיכו לפעול לפי המסלול הישן. מי שרוצה להגיע לרחוב רמז יצטרך להשתמש בקווים 10 ו- 15. כמו כן הנסיעות העוברות דרך התחנה המרכזית (נסיעות בוקר וערב) יישאו את השילוט 16א.
  • קו 21 – הקו הנשכח בעל המסלול המוזר יישנה מסלולו למשהו הגיוני הרבה יותר ומעתה ייסע דרך הרחובות בר כוכבא, סלנט, פינס וזרובבל היישר לכפר מעש. כמו כן הקו יהפוך לדו-כיווני במקום סיבובי כדי להקל על חישוב לוחות הזמנים עבור תושבי כפר מעש. כמו כן יופעל הקו במוצאי שבת (2 נסיעות לכל כיוון)
  • קו 22 – תגבור קל של השירות.
  • קו 23 – שינוי במסלול. הקו יתחיל את מסלולו מאזור התעשייה סגולה. משם ייסע דרך שכונת נווה דקלים החדשה (רחוב רבניצקי ובן דרור) אל תחנה מרכזית, ומשם במסלולו הנוכחי לבית רבקה. כמו כן תדירות הקו תעלה. זוהי בהחלט בשורה לעובדי אזור התעשייה סגולה שנאלצו עד היום להסתפק רק בקו 62 העמוס ומעתה יזכו לעוד אפשרות הגעה. בשורה גדולה אף יותר היא לשכונת נווה דקלים הנבנית שלראשונה יהיה לה קו סדיר.
  • קו 25 – תדירות הקו תגדל במעט.
  • קו 31 – הארכת שעות פעילות הקו. הקו יפעל עד 22:30 במקום עד 20:00 כיום.
  • קו 41 – כל נסיעות הקו ייכנסו לאזור התעשייה רמת סיב, מה שישפר את אפשרויות הניידות בתוך אזור התעשייה זה, אך תדירות הקו ולוח הזמנים יישארו ללא שינוי..
  • קו 46 – שינוי משמעותי במסלול הקו. הקו ייצא מכיכר קובלנץ בכפר גנים ג', ימשיך דרך רחוב העצמאות לאזור התעשייה רמת סיב ומשם דרך אזור התעשייה קריית ארייה לתחנת הרכבת קריית אריה. מדובר למעשה בקו חדש שמעבר להיותו מקשר את תחנת הרכבת לקריית אריה, מאפשר נגישות גם לאזור התעשייה רמת סיב (קריית מטלון) ולשכונת כפר גנים ונווז עוז החדשה.. תדירות הקו תעלה והוא ייסע בתדירות של 2-3 נסיעות לשעה בתיאום חלקי עם זמני הרכבות.
  • קו 49 של "דן" – הקו עובר להפעלת חברת "אפיקים". למרבה הצער תדירות הקו תישאר כמעט זהה, ולא מספקת. כמו כן, הנסיעה היומית לסמינר לוינסקי דרך מחנה גלילות תיקרא 49א.
  • קו 53 – הקו יתוגבר, בפרט בשעות הערב ובמוצאי שבת. כמו כן, הנסיעות שיוצאות לכיוון אם המושבות ימוספרו כ- 53, בעוד שהנסיעות לכיוון מרכז פתח תקווה ימוספרו כ- 53א.
  • קו 62 – תדירות הקו תגדל. כמו כן, שעות פעילות הקו יוארכו עד השעה 23:00 לשני כיווני הנסיעה. כמו כן, יפעל הקו במוצאי שבת. מדובר בשיפור נחוץ עבור תושבי שכונות צפון מזרח פתח תקווה (כגון כפר אברהם) ועובדי אזור התעשייה סגולה.
  • קו 84 – שינוי במסלול בתוך פתח תקווה. הקו יפעל דרך רחוב חיים עוזר, וולפסון ועין גנים וימשיך במסלולו הרגיל.
  • קו 85 – תדירות הקו תגדל.
  • קו 87 – שינוי במסלול! הקו יפנה מז'בוטינסקי לרחוב קפלן, משם לדגל ראובן, בן גוריון (אזור תיכון בן גוריון), העצמאות, רבין והמשך במסלול הנוכחי. השינוי ייתן שירות לתושבי שכונת כפר גנים הישנה והחדשה שרוצים להגיע לאזור תל השומר. יחד עם זאת, לא יהיה יותר קישור ישיר מאזור הקניון הגדול למחנה תל השומר. כמו כן, תדירות הקו הוגדלה מאוד ותנוע ברוב שעות היום בין 20 ל- 30 דקות. כמו כן, יפעל הקו במוצאי שבת לרווחת המבקרים בבית החולים שיבא.
  • קו 89 – שינוי במסלול הקו שבחלק מנסיעותיו ייכנס גם לראש העין (רחוב שבזי).
  • קו 91 – לקו יתווספו נסיעות בשעות ערב וכן במוצאי שבת.
  • קו 97 – הקו יופעל במוצאי שבתות.
  • קו 98 – תדירות הקו תגדל במעט.
  • קו 99 – תדירות הקו תגדל. כמו כן, חלופת הלילה שעוברת גם בכפר סירקין תקבל את המספר 99א.
  • קו 127 של "דן" – גם קו זה עובר להפעלת חברת "אפיקים". הקו יתחיל מעתה בתחנה המרכזית של פתח תקווה, ימשיך לבית העלמין ירקון ומשם ימשיך במסלולו הנוכחי לתל אביב. הקו יספק לתושבי פתח תקווה גישה לבית העלמין ירקון, שהייתה בעייתית מאוד בשנים האחרונות.
  • קו 287 – לקו יתווספו נסיעות נוספות והוא יפעל גם מכיוון תל השומר בשעות אחר הצהריים.
  • במרבית הקווים, גם אלה שלא צוינו כאן, ישתנו לוחות הזמנים. לכן חשוב להתעדכן בלוחות הזמנים באתר משרד התחבורה.

סיכום

הפעימה השלישית של מכרז ההפעלה לאשכול פתח תקווה-ראש העין בהחלט עשויה להביא בשורה של שיפור בשירות. 

הבשורה תורגש בעיקר בשכונות החדשות שלא זכו עד היום לתחבורה ציבורית שהולמת את גודל האוכלוסייה שבהן. כארגון שבסיסו בפתח תקווה, נמשיך לעקוב אחר התפתחות התחבורה הציבורית בעיר לאור המכרז החדש. 

אתם כמובן מוזמנים להחליף איתנו חוויות באמצעות דף הפייסבוק שלנו.

ניתן לראות את תמצית השינויים גם בדף הבא של חברת "אפיקים".

אוטובוס של חברת אפיקים

אזכורים בתקשורת

  • יונתן אוחיון ועופר צ'יזיק, "מה עושות התחנות בלילות", "כותרת" – מגזין החוג לתקשורת ע"ש דן של אוניברסיטת תל אביב, 04 אפריל 2016.

הזן את כתובת הדואר האלקטרוני שלך כדי להירשם לאתר ולקבל הודעות על פוסטים חדשים!

הצטרפו ל 595 מנויים נוספים