תפריט סגור

תיק תקשורת: טעות לעולם חוזרת, גם ב"ידיעות אחרונות"

בשבועות האחרונים מעטה הסודיות הכבד שכיסה את תוכנית הרה-ארגון מתחיל להיסדק, ולא רק בזכותנו. תחילה פורסמו ב"ידיעות אחרונות" ידיעה ומפה של קווי האוניברסיטה החדשים, כאשר הסיקור הדגיש יותר את השלילי. דבר דומה נמשך גם ב"בן" של "ידיעות", ynet, אשר נתן במה לטורי דעות של כמה סטודנטים שמחו נמרצות על ביטול קווים כמו 27 ו- 45. עבר זמן והמידע האמין התחיל לטפטף לעיתונות באישור של "נתיבי איילון" ובהנחיית חברת יחסי הציבור שלה. אלא שבהרבה מהידיעות לא נעשתה די עבודה כדי לוודא את מקצועיות הידיעה. לא מדובר בהכרח בעובדה שלמי שלמד מעט תקשורת נראה כי הכתבות הן העתקה כמעט מדויקת של הודעות יחסי ציבור. זכותם המלאה של העיתונאים להשתמש בהודעות לעיתונות בשביל להעביר מסרים, וכמי שבעצמנו מעבירים הודעות לעיתונות, אנחנו האחרונים שרוצים לבוא בטענות בעניין זה. העניינים שמטרידים בידיעות מסוג זה הן טעויות נפוצות שנוצרו בתום לב אך בפועל מביאות להטעיה מאסיבית של קוראים.
כך קרה למשל בידיעה על הרה-ארגון שפורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות" שלשום (אודי עציון, "מפת הקווים החדשה יוצאת לדרך", 23.5.11, ידיעות אחרונות, ממון, עמ' 4-5). הבעיה העיקרית בידיעה הזו היא המפה שצורפה ומדגימה את מסלולי הקווים. ראשית המפה מציגה את מרכז תל אביב בלבד בלי להציג בצורה ראויה את שכונות הצפון, דרום, דרום מזרח ויפו, שלא לדבר על רמת גן, בני ברק, גבעתיים, בת-ים וחולון שגם אליהם יתייחס הרה-ארגון ושם המצב ממילא יותר מורכב (מה שרק מדגיש את הטענה על "מדינת תל אביב" ובפועל "מדינת מרכז תל אביב"). אלא שגם המפה הזו לוקה באי דיוקים רבים. ראשית, הסכימה של המפה קשה להבנה. אנו לא מצפים מסכימה להיות מדויקת אבל אם בעבר "ידיעות אחרונות" עשו כבר סכימה נפלאה וברורה של קווי אוניברסיטה, למה לא להשתמש בסכימה שעבדה כל טוב? אחת הבעיות של הסכימה היא קנה מידה לא מדויק של הרחובות. כך רחוב לוינסקי שהוא רחוב ישר יחסית הופך לרחוב מפותל, ורח' אבא הלל ברמת גן פשוט נשכח. אך הבעיה הכי קשה בכתבה היא אי דיוק במסלולי הקווים הן במפה והן בתיאורים שלה. כך למשל קווי 40 ו- 42 מופיעים כממשיכים שניהם ברחוב ז'בוטינסקי ברמת גן, בעוד שבפועל רק קו 40 ימשיך כך, וקו 42 יפנה לרח' אבא הלל. קו 63 מוצג כמי שיעבור על דרך השלום, אלא שבפועל (אלא אם כן היו שינויים של הרגע האחרון שטרם ידועים לנו), רק במקטע קטן שבין רח' יגאל אלון לדרך בגין הקו יעבור בציר זה וגם זה רק בכיוון אחד. בשאר המסלול הוא יעבור דרך הרחובות המקבילים של נחלת יצחק ועמק הברכה, בדיוק כפי שהוא עושה כיום. הזרועות המתפצלות מקו 4: 104 ו- 204 מוצגות שניהם כקו 104 ולא ברור איך ייקרא הקו לדרום תל אביב ואיך ייקרא הקו לדרום גבעתיים. לא היה מזיק גם אם הקווים הפנימיים שעוברים במרכז תל אביב יופיעו במפה, אם כי אפשר גם להבין את ההיגיון של לא להציג אותם. יחד עם זאת, בתיאורי הקווים הפנימיים יש כמות אי דיוקים רבה יותר מאשר בקווים המטרופוליניים. כך רשום שקו 5 יסיים ביהודה המכבי ולא רשום שהוא מחבר את כיכר המדינה ואת רכבת מרכז לאזורים אלה. על קו 15 כתוב שהוא עובר בשכונת התקווה אבל לא כתוב שייכנס לתוך כפר שלם (שזה החלק העיקרי של המסלול ששונה מקו 16), על קו 17 חסרה העובדה שהוא יוארך לתל כביר ולנווה עופר, ובקו 23 פשוט התבלבלו בסדר של המסלול ורשמו "לה גארדיה, דרך בגין, ד' משה דיין ורח' שינקין" כאשר ברור שמשה דיין היא החלק הראשון במסלול ולאחר מכן באה לה-גארדיה, דרך בגין ושינקין.
הכתבה הזו רק מדגישה את הצורך בקיום גורם מקצועי שמוסר מידע אמין ומדויק ואיננו כפוף לאינטרסים מלבד אלה של נוסעי תחבורה ציבורית. "תחבורה בדרך שלנו" הוא מיזם כזה. לכן אנו ממליצים לכל עיתונאי שעוסק בתחבורה ציבורית להירשם כמנוי לאתר ולהשתמש בו לצורך מידע. כאתר תוכן שמשתדל לעמוד בכל הסטנדרטים העיתונאיים, אנחנו עושים הכול כדי להביא את המידע האמין והמדויק ביותר. וגם הקוראים האחרים, מוזמנים להיכנס לאתר של "תחבורה בדרך שלנו" ולהתעדכן בעניין הרה-ארגון ובנושאים אחרים הקשורים לתחבורה ציבורית.