תפריט סגור

רפורמת התעריפים – אזור חיפה והצפון

רפורמת התעריפים בתחבורה הציבורית – חיפה והצפון

בדיוק בשביל זה אנחנו כאן! בפוסט הקודם עסקנו ברפורמת תעריפים באזור גוש דן והמרכז. פוסט זה יעסוק ברפורמת התעריפים באזור חיפה והצפון.

רקע

לאחר שנים רבות של תכנון, ישיבות ומכשולים טכנולוגיים, רגולטוריים ולוגיסטיים, רפורמת התעריפים של משרד התחבורה אותה קידמה “תחבורה בדרך שלנו” במשך שנים בישיבות בכנסת ומול משרד התחבורה, יצאה סוף סוף לדרך. אנו שמחים על כך שרבות מבקשותינו זכו לאוזן קשבת וייושמו במסגרת רפורמת תעריפים נוכחית ועל כך אין לנו אלא להודות לכל הנוגעים לעניין. ועכשיו לענייננו.

קצת רקע, השינויים הנוכחיים יהיו בכרטיסים תקופתיים בלבד (חופשי יומי,שבועי וחודשי), אין שינוי בתעריפי נסיעות בודדות, כרטיסיות וערך צבור. אז כן, סוף סוף יהיה חופשי יומי בחיפה! ולא רק בחיפה גם ביישובים שסובבים לה (בתוך היישובים ומהיישובים השונים כולל חיפה). כרטיסי מינוי חודשיים מקומיים כמו החופשי חודשי לקריות בלבד, ממשיכים להיות פעילים כרגיל במתכונתם הנוכחית – ישארו תקפים באותם המפעילים בלבד.

ועכשיו, נפרט יותר:

ראשית, מהם גבולות רפורמת התעריפים בצפון? ניתן לראות זאת בבירור במפת חלוקת הטבעות והאזורים שלהלן. הטבעת המרכזית היא חיפה והקריות כאשר הגבולות הקיצוניים שייכים לטבעת השלישית. זה המקום לציין שלמרות שבמפה חדרה והאיזור אינם מופיעה, היא כלולה חלקית ברפורמת תעריפים הנוכחית. לחדרה אין טבעת או אזור אך יונהג ממנה חופשי יומי, שבועי וחודשי לחיפה שיכלול אוטובוסים ורכבות. במפה המצורפת מופיעים האזורים לפי חלוקה לטבעות ולאזורים בכל טבעת. כמו כן, מופיעה רשימת היישובים הכלולים בכל חוזה ועלות כל חוזה (חופשי יומי/שבועי/חודשי). חוזים אלו תקפים בכל אמצעי התחבורה הציבורית הפעילים באזור הכלול בחוזה, כולל רכבת ישראל (הכרמלית אינה נכללת).

את מחשבון התעריפים כבר הכרתם? מזינים יישוב מוצא ויישוב יעד ומקבלים את כל המידע הנדרש.

אחרי שראינו את גבולות הרפורמה, נפשט עבורכם את המידע. רפורמת התעריפים נועדה להקל על כולנו, על נוסעי התחבורה הציבורית, על נהגי האוטובוסים והקופאים בתחנות הרכבת. נוסעי התחבורה הציבורית ייהנו מפישוט כללי של מערכת התעריפים המאוד מסובכת והלא הוגנת לעתים שנהוגה כיום. בשלב הראשון, שיחל ב-1.1.2016 יחול שינוי דרסטי בכרטיסים התקופתיים (חופשי יומי, חופשי שבועי וחופשי חודשי). ראשית, כל הכרטיסים התקופתיים יהיו משולבים ומשותפים בכל אמצעי התחבורה. כך לדוגמא, יונהג חופשי יומי בחיפה והקריות שיכובד גם ברכבת ישראל בעלות של 16 ש"ח. כרטיסי חופשי יומי יונהגו גם בערים נוספות וכן גם בין ערים. דוגמא נוספת היא חופשי חודשי בין עכו לנהריה, כיום עלותו היא 287 ש"ח, החל מה 1.1.16 עלותו תפחת ל250 ש"ח והוא יכלול גם את אזור כרמיאל, שפרעם, מעלות ועוד… אבל לא רק באוטובוסים, גם ברכבות. חידוש נוסף הוא כרטיס חופשי שבועי המאפשר נסיעה חופשית במשך שבוע קלנדרי. עלות כרטיס שבועי בתוך אזור שבטבעת (טבעת מורכבת ממספר אזורים) הוא בין 67-75 שקלים. מידע נוסף ומלא על היישובים הנכללים בכרטיסי החופשי יומי,שבועי וחודשי כולל תעריפים ורשימת יישובים מופיע בטבלאות בסוף הפוסט.

השלב השני של רפורמת תעריפים חל ברבעון השני של שנת 2016 והוא כלל מעבר לערך צבור במקום כרטיסיות והלוך ושוב, גם ברכבת ישראל. ערך צבור משמש כמו כרטיס אשראי נטען, טוענים בו סכום כסף (אפשר כיום גם לטעון מהבית או מהסמארטפון), מקבלים תוספת כספית על סכום הטעינה המגלמת את ההנחה לה זכאי הנוסע ופשוט נוסעים. המטרה הסופית הוא יצירת חוזה אחד לכל המדינה ולכל המפעילים, בדיוק כמו כרטיס אשראי המשמש לקניות בכל עסק.

עם יישום שלבי רפורמת התעריפים, הנסיעה בתחבורה הציבורית תהיה מהירה יותר. לא עוד התעסקות עם סכום כסף הכולל שקלים ואגורות אלא טעינת סכומי כסף קבועים של 30,50,100,200 ש”ח. בנוסף, זמן טעינת סכום הכסף בעמדות הטעינה ואצל הנהגים יהיה קצר יותר, מה שיאפשר קליטת נוסעים באופן מהיר יותר. כמו כן, נוסעים שיבחרו לטעון סכומי כסף גדולים, עליהם הם מקבלים תוספת שיכולה להיות כפולה מסכום הטעינה (פרופיל אזרח וותיק ופרופיל סטודנט מורחב מקנים תוספת כפולה מסכום הטעינה), ימנעו מטעינות רבות אצל הנהג ובכך יתרמו לקליטת נוסעים מהירה = נסיעה מהירה יותר. בשורת התחתונה, רפורמת תעריפים תוכננה טוב ובסופו של דבר היא תיטיב עם רובנו (אם כי כמו בכל דבר, יהיו כאלה שמצבם יורע באופן מקומי) ובעיקר תפשט את התהליך עבור כולנו כך שכל מי שאינו מבין בתחבורה ציבורית יבין את מבנה התעריפים החדש.

בואו לדון על כך בדף הפייסבוק של "תחבורה בדרך שלנו" – ארגון נוסעי התחבורה הציבורית בישראל

מטרופולין חיפה ואזורי התעריפים בגליל

אזור העמקים ומטרופולין חיפה

אזכורים בתקשורת

  • יונתן אוחיון ועופר צ'יזיק, "מה עושות התחנות בלילות", "כותרת" – מגזין החוג לתקשורת ע"ש דן של אוניברסיטת תל אביב, 04 אפריל 2016.

הזן את כתובת הדואר האלקטרוני שלך כדי להירשם לאתר ולקבל הודעות על פוסטים חדשים!

הצטרפו ל 595 מנויים נוספים

11 תגובות

  1. אריק

    מה עם שינויים בנסיעות ארוכות?
    הולך להיות שינוי במחירי החופשי-חודשי בין חיפה לת"א?

    • תחבורה בדרך שלנו

      נכון להיום, הרפורמה מתייחסת לארבעת המטרופולינים וכל מה שסביבם. אין שינוי במחירים או כרטיסים בקווים הבינעירוניים הארוכים. שינוי כזה יתרחש בשלבים הבאים של הרפורמה במהלך 2016.

  2. אילת

    יש ישובים שנמצאים באיזור של הטבעת, מוקפים ביישובים שכן כלולים בטבעת, אבל משיקולי תקציב לא נכללים בה. אז נסיעות שיכלו לעלות 31 ש"ח ליום, יעלו 46 לכל הפחות 46, אם לא יותר.

    • איתי חיים

      חזי שלום

      מטרופולין חיפה כולל את האזורים שהוגדרו כחלק ממטרופולין חיפה.
      במקור, תכנית התעריפים הייתה אמורה להיות מיושמת באופן ארצי כמקשה אחת, אך משרדי האוצר והתחבורה התנגדו לכך. השלב השני שיסדיר את תעריפי הנסיעה הבינעירוניים בכל הארץ ובאזור הגליל המזרחי, עדיין לא נקבע מועד ליישום.
      לצערנו בחר השר דרעי, "שר הפריפריה", להתעקש על קיצוץ רוחבי בכל הארץ במקום לדאוג באמת לפריפריה. נמשיך לעלות את קול הפריפריה בכנסת, נעשה ונצליח.

התגובות סגורות