תפריט סגור

רפורמת התעריפים יוצאת לדרך – מדריך לנוסע המבולבל

"תחבורה בדרך שלנו" מציג – כל המידע הרלוונטי עבורכם

* מהן המשמעויות של רפורמת התעריפים  * הפריפריה המודרת מהרפורמה * העיוותים והליקויים שעדיין נדרשים למענה במסגרת הרפורמה * טבלת התעריפים של רכבת ישראל שהכינו בארגון *

תעריפי תחבורה ציבורית – לאחר שנים של דחיות ועיכובים בהליכי התכנון והביצוע, יוצאת הרפורמה המדוברת סוף סוף לדרך לטובת הנוסעים, בין היתר בעקבות פעילות רבה של הארגון בקידום הנושא. חשוב להדגיש כי משמעות הרפורמה אינה ברורה דיה לנוסעים, מה גם שקיימות תקלות ועיוותים רבים שעליהם יש צורך לתת את הדעת למתן פתרון ומענה מידי, כפי שהדברים יצוינו בתמציתיות בהמשך.

משמעות הרפורמה

שינוי הגדרת מפת המטרופולינים האזורית, מאפשרת שימוש במסגרת הסדרי הנסיעות הבאים: נסיעת המשך בטווח של 90 דקות, חופשי יומי, שבועי וחודשי והרחבת אפשרויות השימוש בערך הצבור שבכרטיס. בנוסף, החלת כל סוגי הסדרי הנסיעה השונים שהיו קיימים באופן מצומצם באזורים שונים, חלה כעת בכלל המטרופולינים.

מישור נוסף בו ניתן מענה במסגרת הרפורמה הוא פישוט וצמצום התעריפים מ-1,432 קודי תעריפים שונים לעשרות בודדות של סוגי תעריפים, כשהיעד להגיע בסוף למספר מצומצם של 32 תעריפי נסיעה, הליך שיקל רבות על הנוסעים והנהגים ע"י ייעול התפעול של החברות במערך הגבייה והתיקוף ויצמצם את הבעיות הקיימות כיום במישור זה.

המטרופולינים

מדובר בבניית 4 מטרופולינים אזוריים: מטרופולין ירושלים והישובים בסביבתה, בצפון – מטרופולין חיפה, בדרום – מטרופולין באר שבע ובמרכז – מטרופולין תל אביב, כאשר לכל מטרופולין קיימים 3 טבעות, בדירוג שונה של תעריפי נסיעה בהתאם ותעריף נסיעה משותף תוך מטרופוליני. חשוב לציין כי בעקבות כך נוצרו התייקרויות בתעריפים שונים בהם גם בהסדרי החופשי יומי והחופשי חודשי, באופן מינורי של אחוזים בודדים.

עיוותים ברפורמה

אזורים רבים ברחבי הארץ לא ניתן להם מענה במסגרת הרפורמה כשהמאפיין המובהק של אזורים אלו הוא, היותם אזורים פריפריאליים. כך לדוגמה אזור הגליל המזרחי ורמת הגולן, כשבחלק הצפוני טבריה, בית שאן, צפת, ראש פינה, חצור הגלילית, קריית שמונה וישובים נוספים בסביבתם לא נכללים ולא ניתן להם מענה במסגרת הרפורמה.

גם הכללת הערים לוד ורמלה בטבעת המרכזית של מטרופולין תל אביב, התרחשה רק לאחר שנאבקנו קשות על הכללתם במטרופולין. מול משרד התחבורה. כך גם העיר עפולה נותרה מחוץ למטרופולין חיפה בעוד שאזור נצרת וצומת גולני כן נכללו בטבעת השלישית של המטרופולין.

דוגמה לכך היא חבל לכיש וקרית גת, שאינם נכללים במטרופולין באר שבע: בעוד שהעיר אשקלון וסביבתה משויכים במסגרת חוץ מטרופולינית דואלית מיוחדת, כשהיא נכללת במקביל גם במטרופולין באר שבע וגם במטרופולין תל אביב. באופן דומה גם אזור חדרה, הכולל את אזור בקעת הנדיב, נכלל בחיבור ייחודי חוץ מטרופוליני בדואליות למטרופולינים של תל אביב וחיפה, אך זכרון יעקב, לא נכללה באזור חדרה מסיבה שאינה ידועה, אלא רק במטרופולין חיפה.

בעוד שקרית ארבע וחברון נכללים בטבעת השלישית של ירושלים, יישובי הר חברון: תלם, אדורה, עתניאל, כרמל, פני חבר, נגוהות סוסיא, נכללים דווקא בטבעת השלישית של מטרופולין באר שבע, כשלמעשה האזור גם נחצה באופן לא טבעי בהשתייכות לשני מטרופולינים שונים, כשתוצאה מכך, תושבים הנעים בתוכו נאלצים לשלם מחיר גבוה יותר.

בעוד שהציפייה ממשרד התחבורה שיכליל את אזור קרית ארבע-הר חברון באופן דואלי ל-2 המטרופולינים ויזהה אותם כאזור אחד, כפי שאכן בוצע במודיעין, שנכללת בו זמנית גם בטבעת השלישית של מטרופולין ירושלים וגם בטבעת השלישית של מטרופולין תל אביב, כך משום מה גם גוש עציון נחצה באמצעו ל2 טבעות בצורה לא טבעית, כשחלק מהגוש נמצא בטבעת השנייה וחלקו משויך לטבעת השלישית של מטרופולין ירושלים.

עיוות נוסף הקיים במטרופולין ירושלים הוא שבעוד שעפרה ובית-אל משויכות לטבעת השנייה של המטרופולין, הישובים שמצפונה: שילה, שבות רחל, מעלה לבונה ועלי, אינם משויכים כלל למטרופולין גם לא בטבעת השלישית.

נקודות חיוביות

יישובי הר הנגב: מצפה רמון, שדה בוקר, עזוז, ו2 היישובים הצפוניים בערבה, חצבה, ועין יהב, נכללים במסגרת מטרופולין באר שבע, המוכר במשרד התחבורה כ"טבעת הרביעית של המטרופולין".

הרפורמה ברכבת

אחת הנקודות אותה הציפו פעילי "תחבורה בדרך שלנו" כלפי משרד התחבורה, הייתה רמת הפערים בין תעריפי רכבת ישראל לבין נסיעה מקבילה באמצעות אוטובוסים, כשבכך אוכלוסיות הנמנות על החלק התחתון של מעמד הביניים והשכבות החלשות נמנעות מהעדפת הנסיעה ברכבת על פני האוטובוס ואכן משרד התחבורה הוזיל את העלויות של הנסיעה ברכבת באופן ניכר.

ההוזלה ניכרת במיוחד בכרטיסים המשלבים הסדרי נסיעה חודשיים משותפים לרכבת והאוטובוסים. אך גם במקרה זה, הבחינו נציגי הארגון בעיוות מסוים של מבנה התעריפים כשהסדר נסיעה באמצעות הכרטיס החופשי היומי זול יותר מהסדר נסיעה באמצעות כרטיס נסיעה בודד וכרטיס ההלוך ושוב.

בעקבות כך, פנו בארגון לגורמים בכירים במשרד התחבורה והציגו זאת בפניהם ואת הצורך הנובע מכך לעדכן את הנוסעים במבנה התעריפים, כך שנוסעים העומדים לרכוש הסדרי נסיעה ברכבת ייודעו מראש על האפשרויות השונות ומשמעויותיהם.

סטודנטים

העלינו בפני משרד התחבורה גם את נושא הסטודנטים שרכשו הסדרי נסיעה שנתיים וסימסטריאליים, שלא ייהנו מההרחבות והשינויים במסגרת הרפורמה. משרד התחבורה השיב לפנייתו כי הנושא הועבר לטיפול ותוך כחודש יושלם המענה עבורם. לדבריו, מטבע הדברים, ככל תהליך הכרוך בשינויים ייתכנו תקלות ושיבושים בחלק מהכרטיסים והסדרי הנסיעה הקיימים של הנוסעים, אך אם נתאזר בסבלנות וניתן הזדמנות לתהליך המיוחל שיוצא אל הפועל אנו צפויים ליהנות מהשיפורים הכרוכים בו בטווח הארוך.

הארגון ימשיך לפעול ולקדם את פתירת העיוותים הקיימים ברפורמה, כמו גם עיוותים מקומיים שונים הידועים לנציגינו בשטח. הארגון ימשיך לעקוב ולקבל משוב מהציבור גם כשהרפורמה תיושם בשטח, הן באמצעות האתר ומערך המדיה החברתית הרחב והן באמצעות הנציגים המקומיים של הארגון, כחלק מהפעילות הכללית של הארגון לקידום התחבורה הציבורית בישראל.

אזכורים בתקשורת

6 תגובות

  1. אהובה גרשון

    שלום רב

    1…. בעבר, בערב הודיעו המחיר עולה … בבוקר כרטיס הנסיעה התייקר… הבטיחו וקיימו

    2… היום….רפורמה הודיעו המחיר יורד…אבל , נסיעה מ-ת.מ. נהריה לעכו עלה 09.60 רפורמה= יומי 25 שקל??

    3…הציפיה הייתה שכל כרטיס נסיעה שעלה כמעט ב 50% לפי התייקרות הדלק יוזל. האם זה יקרה לפחות ב17אחוז?

  2. סלאביק

    הכל טוב ומצוין אבל….
    אם אני מתגורר בחדרה ועובד בנתניה,
    למה אני צריך לשלם מחיר המלא של מטרופולין תל אביב.
    מחיר נסיעה הזאת שווה למחיר נסיעה חדרה אשכלון !!!!
    איפה היגיון?????

  3. אבי כהן

    נסיעה מזיכרון יעקב לבנימינה באגד 10.7 ש"ח – מרחק של פחות מ10 דקות והאזורים לא מחוברים ברפורמה כך שאי אפשר לעשות חודשי חופשי.
    אני נוסע כל יום לעבודה מזיכרון לחולון , עכשיו עולה לי בחישוב חודשי יותר יקר ליסוע את המרחק מזיכרון-יעקב לרכבת בנימינה מאשר מבנימינה לחולון.

  4. אבי כהן

    נסיעה מזיכרון יעקב לבנימינה באגד 10.7 ש"ח – מרחק של פחות מ10 דקות והאזורים לא מחוברים ברפורמה כך שאי אפשר לעשות חודשי חופשי.
    אני נוסע כל יום לעבודה מזיכרון לחולון , עכשיו עולה לי בחישוב חודשי יותר יקר ליסוע את המרחק מזיכרון-יעקב לרכבת בנימינה מאשר מבנימינה לחולון .

    • תחבורה בדרך שלנו

      אבי שלום. כמו בכל רפורמה חלקית, בכל מקום צריך לשרטט גבול, גם אם בשוליים יוצא מצב לא הגיוני. כך יצא שנפגעת מהעניין שבנימינה נפלה בין כיסאות ולא שייכת לא למטרופולין חיפה ולא למטרופולין תל אביב. נקווה שהנושא יטופל במהרה בשלבים הבאים.

  5. איתן

    מצטרף להשגות לגבי העיוות בין זיכרון לבנימינה…חופשי חודשי מבנימינה – הרצליה 423 ש"ח…
    חופשי חודשי מזיכרון יעקב לבנימינה – 423 ש"ח….חסר הגיון לחלוטין
    צריך לחבר את זיכרון לבנימינה.

התגובות סגורות